Zašto je responzivni web dizajn "must have"?
radionica kreativnih ideja, dizajnerskih rješenja i modernih tržišnih komunikacija
izrada web stranica, web dizajn, grafički dizajn, logotip, izrada logotipa, oglašavanje, vizualni identitet, društvene mreže, facebook, twitter, instagram
8589
post-template-default,single,single-post,postid-8589,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Web dizajn

Zašto je responzivni web dizajn ”must have” za vašu web stranicu?

  |   web dizajn

Upotreba pametnih telefona i tableta uvelike je promijenila svijet u kojem živimo, stoga je važno da u svojem poslovanju pratite trendove i držite korak s promjenama. Primjer jedne takve važne promjene je responzivni web design kojeg ćemo vam približiti na jednostavnom primjeru.

 

Baš nam je danas kolega Matej prepričao jutarnju zgodu. Kao i svako jutro, u jednoj ruci je naizmjenice držao kavu i kroasan, a u drugoj svoj mobitel bez kojeg ne može zamisliti početak dana. Dok je brzinski pregledavao posljednje vijesti, sjetio se kako ovaj tjedan kreće u teretanu i da još nije kupio potrebne suplemente.

 

Prvo je odlučio posjetiti web stranicu koju je prije koristio za kupovinu. Nakon dva klika, udobno smješten u svojoj stolici otpija predzadnji gutljaj kave i pokušava pronaći nešto korisno.

 

Odmah je primjetio kako više ne može lagodno pijuckati kavu i istovremeno pretraživati web, jer su slova vrlo sitna, fotografije ”bježe” iz kadra, a cijela ta nepreglednost mu počinje ići na živce jer vrijeme prolazi, a on mora stići na posao. Odlučio je preko Googlea pronaći neku drugu, pregledniju stranicu.

 

Gle čuda, Matej je na kraju kupio suplemente s mnogo preglednije stranice koja mu je pružila ono što je tražio, na jednostavan način, bez puno scrollanja, zumiranja i gnjavaže.

 

Matej je primjer tipičnog modernog kupca kojem se uvijek žuri i koji želi sve sada i odmah…

 

Pitate se koja je razlika između te dvije web stranice koje je Matej pregledavao? Glavna je razlika…

Responzivni web dizajn

Web dizajn

 

Responsive web design (RWD) je izrada web stranice na način da bude prilagođena pregledavanju sadržaja preko svih uređaja: smartphona i tableta različitih veličina i rezolucija ekrana, te da informacije na ekranu budu pregledne i čitljive. Neke od prednosti izrade web stranice koja sadrži responzivni web dizajn su:

 

  • BOLJA I LAKŠA PREGLEDNOST

 

Sadržaj na web stranici prikazuje se elegantno i smisleno kod svih rezolucija ekrana na različitim uređajima. Ugodan je za čitanje pa korisnik ne treba neprestano zumirati, scrollati, gnjaviti se s malim fotografijama proizvoda i nečitljivim tekstom. U današnje doba kada korisnik informaciju želi dobiti brzo i jednostavno, navedeno može frustrirati i odbiti korisnika koji je mogao postati vaš kupac.

 

  • BOLJI DOŽIVLJAJ ZA KORISNIKA

 

Sadržaj predstavlja “kralježnicu” web stranice i iznimno je važno da je kvalitetan. No čak i kvalitetan sadržaj kojeg korisnici neće moći jednostavno pregledavati putem mobitela ili tableta, neće uroditi plodom. S obzirom da većina pregledava sadržaj upravo putem mobilnih uređaja, responzivni web dizajn ključan je ukoliko želite zadržati korisnika na vašem webu.

 

  • GOOGLE GA VOLI

 

Google preferira stranice koje imaju responzivni web dizajn te ih zbog toga dodatno nagrađuje. Na koji način? Tako da ih bolje pozicionira u Google tražilici, a bolja pozicija znači bolju vidljivost kod vaših potencijalnih kupaca. 😉

 

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj više od polovice svih pretraga počinje putem mobilnih uređaja, a taj postotak se svakodnevno sve više povećava. Web stranice koje nisu responzivne Google značajno penalizira na način da ih niže rangira u svojoj tražilici, a s vremenom će biti posve uklonjene iz rezultata pretrage.

 

 

Kako bi vas Google i korisnici voljeli, web dizajn koji uključuje implementaciju responzivnog dizajna kod nas u Radionici odavno je imperativ. Shvaćamo potrebe modernih kupaca te osim što vaš proizvod ili uslugu predstavljamo na moderan i vizualno privlačan način, vodimo računa da su im sve važne informacije odmah dostupne i lako pregledne.

 

Pokažite se svojim potencijalnim kupcima u najboljem svijetlu. Danas ”usputni surfer” sutra može biti vaš vjerni kupac. 🙂

 

 

 

 

 

Saznajte kako to izgleda kod nas u praksi:

Portfolio

 

 

AUTHOR - Nevena Vretenar

Nevena ima sve kanale digitalnog marketinga u malom prstu. Uživa u stvaranju sadržaja koji će privući pažnju, pobuditi emocije i potaknuti na akciju a njezina misao vodilja je: Always believe in the impossible.