5 najistaknutijih trendova u grafičkom dizajnu - radionica
radionica kreativnih ideja, dizajnerskih rješenja i modernih tržišnih komunikacija
izrada web stranica, web dizajn, grafički dizajn, logotip, izrada logotipa, oglašavanje, vizualni identitet, društvene mreže, facebook, twitter, instagram
13086
post-template-default,single,single-post,postid-13086,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog

5 najistaknutijih trendova u grafičkom dizajnu

5 najistaknutijih trendova u grafičkom dizajnu

  |   grafički dizajn

Odlična stvar u trendovima grafičkog dizajna je što smo svako malo svjedoci novih kreativnih prilika za resetiranje, za stvaranje, za nešto novo. S obzirom na izazovna vremena iza nas, osvrnut ćemo se na dizajnerske trendove koje su obilježili protekle 2 godine.

 

U online svijetu zaključavanje, prisilno zatvaranje trgovina i obrazovnih institucija i tako dalje imalo je ogroman utjecaj. Učenje na daljinu, internetska kupnja i potraga za zabavom, a da ne spominjemo rad od kuće i komunikacijske platforme, zabilježili su brzi rast. Ljudi i tvrtke morali su se prilagoditi brže nego ikad prije, a kao i uvijek u razdobljima dramatičnih promjena, tehnologija i trendovi moraju odražavati potrebe kupaca i boriti se protiv njihovog kuta. Grafički dizajn podrazumijeva pretvaranje uobičajenog u nešto posebno. Pa pogledajte kako dizajneri 2021. utječu na putanju ovog desetljeća. Mogućnosti grafičkog dizajna su neiscrpne. Zbog toga ih moramo pametno koristiti kako bismo pokazali njihove osobine i pružili zapaženu vizualnu priču. Svi oni odražavaju naš tok misli. Dizajneri su bili posebno inspirirani ove godine i puno mozgali jer su na tragu nekih novih umjetnički smjerova i trendova.

 

3D dizajn

Budimo iskreni, trend 3D dizajna nije baš nov, ali postaje sve maštovitiji i zanimljiviji. 3D se kao alat već dobro pokazao u mnogim sektorima tehnologije i digitalnom svijetu kao izvrstan primjer dizajnerskih trendova koji rastu iz novih mogućnosti koje mogu učiniti. Uspon i rast proširene stvarnosti i virtualne stvarnosti u UI web dizajnu i aplikacijama visokih performansi, povećane brzine interneta i tehnologije, nevjerojatni gotovi softveri – sve ove stvari znače da dizajneri poboljšavaju svoju 3D igru.

 

U vizualnoj priči ističu se kao temeljni element, raširen preko cijele stranice kao prvo što upada u oči. Ovo nije samo nov i moderni pristup korištenju 3D-a u dizajnu, već je rezultirao snažnim slikama. Popularni zamah bit će usmjeren prema nevjerojatno realističnim, hiper-stvarnim vizualima koji će zamagliti digitalno i fizičko. Kako bismo krenuli zajedno s ovim, predviđamo da će ovi 3D vizualni prikazi biti nevjerojatno dojmljivi, ne samo da budu potisnuti kao sporedni element, već će zauzeti središnje mjesto, čak i dominirati cijelom stranicom. Vrući trend kombiniranja fotografskih slika s ilustrativnim elementima također utječe na 3D. Moderni dizajneri kombiniraju 3D dizajn s fotografijama ili ravnim ilustracijama. Drugi dodaju pokret i animaciju, a sve kako bi se stranica istaknula u odnosu na druge, na konkurenciju.

 

3D grafički dizajn

 

Dizajn inspiriran prirodom

Ako moramo izdvojiti neku dobru stvar koja je proizašla iz ovog “neopisivog” vremena onda je to definitivno trend koji je ponovo “oživio” i bio stavljen u pravi plan, dizaj inspiriran prirodom. Nikad se više nismo nagledali video uradaka prekrasnih prizora prirode i krajolika iz svih kuteva zemljice naše. Isto tako upotreba fotografije s elementima prirode, zoom pristup detaljima, svi ti vizuali dali su nam priliku da pobjegnemo na tren baš tamo, baš u fotografiju, baš u video. Meke obline, nježni prijelazi i prirodni elementi snimljeni izravno s vanjske strane utisnuti su u naše svakodnevne slike. Boje su postale glatke, prizemljenije. Polako su se pojavile tople nijanse smeđe, zemljane boje, zelena i narančasta, bež, ali i druge lijepe pastelne nijanse.

Dizajneri tako uklapaju ove svjetlosne oblike u koncepte koji možda nisu toliko hrabri, ali zasigurno su moćni i smisleni.

 

Grafički dizajn inspiriran prirodom

 

Ilustracije crtića

Ilustracije crtića format su koji zadržava raznolikost, prilagodljiv je, maštovit, ali dodaje razigranost i izaziva osmijeh. Savršeni su za brendiranje koja će “ostati” u glavi korisnika, izvrsno za stvaranje atmosfere za proizvod ili web stranicu. Možete koristiti svoj lik na web stranici, posjetnicama, plakatima, prezentacijskim materijalima, stvarno nema ograničenja. I svi bez iznimke uživaju u crtićima, bez obzira na godine što je i najveća prednost ovog dizajna. Razigrani sadržaj privlači ljude uvijek pričajući jedinstvenu priču na maštovit način. Likovi iz crtića savršeno olakšavaju atmosferu i brzo zabavljaju sve koji ih vide. Istodobno se mogu vrlo usko povezati s markom i postati prva asocijacija na nju.

 

 

Geometrijski oblici

Geometrija je provjereni alat u procesu dizajniranja i omogućuje i cjelini i dijelovima da ostanu u oku promatrača. Da istodobno dođu do izražaja. Kvadrat, krug, trokut. Ono što je vrlo korisno je da ovi jednostavni oblici djeluju poput dijelova slagalice. Dok sudjeluju u široj slici, dovoljno su pojednostavljeni da uđu u sklop, gdje postaju građevinski elementi. S druge strane, jednostavnost geometrijskih oblika ne ometa kreativnost. Upravo zato što su mogućnosti njihove uporabe nebrojene, mogu se dobiti svestrani upečatljivi dizajn oblici. Ono što, čak i više, natjera dizajnere da se u svom radu bave geometrijom, jest novi 3D izgled. Pretvara ove oblike u figure tako da je njihova upotreba još uočljivija u dizajnu. Tajna ovog trenda leži u vještini korištenja omjera malih dijelova i velike slike. Dakle, ako znate što činite, igranje geometrijskim oblicima neiscrpan je izvor dobrih ideja.

 

Geometrijski oblici dizajn

 

Tipografija

Slova nisu samo fleksibilna u pogledu oblika, već su se pokazala idealnim za eksperimentiranje i dodavanje novog iskustva riječima. Ne radi se samo o obliku, već i o bojama i teksturama koje su dale takav spoj – pravu revoluciju u igri dizajna. Najsvježija je od svih ideja i puno obećava u novoj godini. Kreatori i kupci, pustite mašti na volju sada kada riječi imaju drugi način prenošenja poruka.

 

tipografija grafički dizajn

 

Naravno nemojmo zaboraviti sve ostale aktualne trendove koji nam se “događaju pred nosom” poput retro stila, korištenja simbola i apstrakcija, dizajn inspiriran optičkim iluzijama i jasnim jednostavnim porukama i brojnim drugima. Svijet grafičkog dizajna svijet je koji bilježi rast bez presedana, svijet u kojem ako želite biti na vrhu morate nastaviti pratiti što se zbiva oko vas offline i online.

Ukusi se mijenjaju, tehnologija se kreće naprijed, zato ovi vrhunski dizajnerski trendovi iz 2021. godine ovdje su kako bi vas možda nadahnuli, vodili u pravom smjeru, stvarali nova mišljenja, omogućili prostor za diskusiju i različite stavove. Sve je na vama zato razvijajte ove trendove ili stvarajte nove – na vama je!

AUTHOR - Ana Mrdeža