Oglašavanje u blagdansko doba - kako se oglašavati? - radionica
radionica kreativnih ideja, dizajnerskih rješenja i modernih tržišnih komunikacija
izrada web stranica, web dizajn, grafički dizajn, logotip, izrada logotipa, oglašavanje, vizualni identitet, društvene mreže, facebook, twitter, instagram
9340
post-template-default,single,single-post,postid-9340,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog

Oglašavanje u blagdansko doba

Oglašavanje u blagdansko doba

  |   google oglašavanje, online oglašavanje

Šljokice, popusti, ukrasi, paketići, zvjezdana prašina, božićna melodija i evo ga, stigao je Božić? Ne, stigao je tek prosinac…

Čini vam se kako intezivno božićno oglašavanje svake godine kreće sve ranije?… Ne čini vam se, uistinu je tako. Trgovine i brendovi svake godine sve ranije kreću u pohod na potrošače kako bi maksimalno iskoristili vrijeme darivanja i u kupcima potaknuli instinkt za kupnju.

 

No budimo realni, svi mi volimo trošiti (razumno naravno :)) i kupiti sebi i svojim najdražima nešto lijepo. A oglašavanje brendova samo potiče sve to malo ranije, što nije ni loše, jer imamo više vremena uživati u predblagdanskom i blagdanskom razdoblju. 🙂

 

Ukoliko i vi imate proizvode koji pokušavaju pronaći put do srdašca vaših kupaca, ovo blagdansko vrijeme idealno je da sve to intezivirate i ubacite u veću brzinu…

 

Zanimaju vas koji su kanali oglašavanja najisplativiji?

 

To ovisi o vašem proizvodu ili usluzi koju nudite, no Facebook oglašavanje i Google AdWords oglašavanje može vam donijeti i više nego zadovoljavajuće rezultate neovisno koji je segment vašeg poslovanja. Postoje ključne razlike između ove dvije vrste oglašavanja i načina na koji ćete doprijeti do kupaca. U nastavku ćemo vam razjasniti razliku i otkriti pokoji tips&tricks. 😉

Facebook oglašavanje

Facebook je prije svega društvena mreža opuštenog karaktera te bi isto takav nastup i vi trebali imati prilikom oglašavanja. Pritom ne mislimo na previše opušten ton komunikacije koji graniči s neprofesionalnošću, već topla i iskrena komunikacija sa sadašnjim i budućim kupcima.

 

Fotografije

S obzirom da fotografija govori više od 1000 riječi, ne možemo dovoljno naglasiti važnost kvalitetnih fotografija.

 

      • Kvalitetna kamera: To ne znači da morate angažirati profesionalca (iako bi bilo poželjno), već da barem pokušate proizvod ili uslugu prezentirati tako što ćete fotkati s kvalitetnom kamerom na mobitelu. U današnje vrijeme postoji toliko pametnih telefona čije kamere mogu konkurirati i nekim fotoaparatima.

Oglašavanje u blagdansko-doba
 

    • Kut fotografiranja: Na internetu možete pronaći brojne savjete i primjere iz prakse, uz koje i vi možete postati polu profi komercijalni fotograf. 🙂 Potrebno je naravno uložiti malo truda i volje, no kasnije se definitivno isplati.
      Popularna je ptičja perspektiva u kojoj proizvode fotografirate odozgo, na svijetloj podlozi. Također je poželjno koristiti  “zlatni rez” u fotografiji (pravilo trećine), u kojoj je cilj fotografiju podijeliti na trećine, te ju fotografirati prema pravilima zlatnog reza. Na taj način kupci gledaju u prirodnom smjeru gledanja, te je takva fotografija intrigantna i ugodna za promatranje.

 

    • Tematika: U blagdansko vrijeme dobro prolaze svjetlucave i prozračne fotografije, te poneka svijeća na stolu koja će doprinijeti ugođaju i podariti vašem proizvodu dodatnu čar. Pokušajte što više fotkati radnu okolinu, zaposlenike i radnu atmosferu kako bi u vaš brend unijeli topline.

 

Sadržaj

Sadržaj je i dalje kralj, stoga posebnu pozornost poklonite upravo osmišljavanju kvalitetnog sadržaja. To ne trebaju biti složene i zamršene rečenice ozbiljnog prizvuka, već dovoljno je par ključnih i smislenih rečenica s kojim ćete pogoditi u srž.

Zapitajte se koji vam je cilj, što želite postići s objavom. Sadržaj prilagodite blagdanskom duhu u kojem su kupci još više otvoreni prema oglašivačkim porukama. Budite iskreni i empatični, pozivajte na kupnju, no pritom ne zaboravite na dobrobit vaših kupaca koji će itekako prepoznati vašu iskrenost i vjerodostojnost.

 

Oglašavanje

Kod oglašavanja preko Facebooka ključno je doprijeti do ciljane skupine. Ukoliko prodajete pakete za putovanja, logično je da želite doprijeti do korisnika koji vole putovati. Stoga neka vam ciljana skupina ne budu “svi”, već razmislite tko je vaša “buyer persona”, zapišite sve osobine i karakteristike idealnog kupca i prema tome targetirajte interese, dobnu skupinu i geografsko područje prikazivanja oglasa. Što uže ciljate, to ćete imati bolji odaziv na vaš oglas i naravno, više zainteresiranih kupaca. 🙂

Google AdWords oglašavanje

Koji su najčešće pretraživani pojmovi u božićno vrijeme? – pokloni za Božić, poslovni pokloni, božićni kolači, blagdanski popusti .

 

Što se zbiva kada u Google upišete “pokloni za Božić”?

 

oglašavanje u blagdansko doba

Prve četiri pozicije zauzeli su oglasi kreirani upravo putem Google Adwordsa. Ključna riječ “pokloni za Božić” vrlo je aktualna u blagdansko vrijeme, stoga ukoliko želite da korisnici saznaju za vašu virtualnu ili fizičku trgovinu, potrebno je biti među prvima u Google tražilici.

 

Navedeno možete postići upravo oglašavajući se preko ove moćne platforme, koja vam omogućuje da budete pri vrhu u trenutku kada korisnici pretražuju vaš proizvod ili uslugu.

 

Primjerice ukoliko imate ordinaciju dentalne medicine, a korisnik u Google tražilicu upiše “poklon za Božić”, zar ne bi bilo odlično da im se baš vi pokažete na vrhu? Prilagodite vašu ponudu, primjerice: “Savršen poklon za Božić – poklonite nekome blistavi osmijeh.” Što god nudite, uvijek pokušajte biti što kreativniji kako biste se izdvojili od ostalih,  a Google AdWords definitivno pruža tu mogućnost.

 

Google Adwords je zaista moćan kanal za oglašavanje koji pruža brojne mogućnosti i ima određena pravila, no ono što je bitno je da ukoliko je sve odlično “uštimano” i sinkronizirano, može vam donijeti zaista sjajne prodajne rezultate.

 

I za kraj, temeljna razlika između Facebook i Google Adwords oglašavanja je u tome što na Facebooku vi pokušavate doprijeti do korisnika, a kod Google Adwordsa vi dopirete do korisnika u trenutku kada oni traže vas.

 

No ne trebate se zamarati detaljima, javite se nama i bit ćete u sigurnim i kreativnim rukama. 🙂

AUTHOR - Nevena Vretenar

Nevena ima sve kanale digitalnog marketinga u malom prstu. Uživa u stvaranju sadržaja koji će privući pažnju, pobuditi emocije i potaknuti na akciju a njezina misao vodilja je: Always believe in the impossible.