Izrada kvalitetne web stranice u 4 koraka - radionica
Bitno je shvatiti važnost izrade kvalitetne web stranice. Važno je da tvoja web stranica bude kvalitetna, responzivna, jednostavna za korištenje te da nudi relevantne informacije kako bi se korisnik osjećao da je na pravom mjestu.
izrada web stranice, web dizajn, dizajn web stranice, kreiranje web stranica
12172
post-template-default,single,single-post,postid-12172,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog

Izrada kvalitetne web stranice u 4 koraka

Izrada kvalitetne web stranice u 4 koraka

  |   web dizajn

Internet je veza sa cijelim svijetom i bitno je shvatiti važnost izrade kvalitetne web stranice. Bilo da se obraćaš krajnim korisnicima ili B2B tržištu, važno je kakav prvi dojam ostavljaš. Važno je da tvoja web stranica bude kvalitetna, responzivna, jednostavna za korištenje te da nudi relevantne informacije kako bi se korisnik osjećao da je na pravom mjestu. Doslovno, svojom web stranicom upravljaš korisnicima odnosno percepcijom potencijalnih klijenata. Kako? Tako što je tvoja web stranica fleksibilna i raste uz tvoje poslovanje. Prilagođavanjem, omogućavaš da te ona predstavlja u pravom svjetlu i na pravi način. Još je jedna velika prednost ulaganja u kvalitetnu web stranicu, a to je da ona za tvoje poslovanje i brend radi 0-24.

Važno je znati što očekivati i koje su odgovornosti pri kreiranju nove web stranice kako bi proces izrade web stranice završio u roku. Kako to mi radimo u Radionici objasnit ćemo kroz sljedeća 4 koraka.

 

 

1. Korak: Zaprimanje upita za izradu web stranice i prikupljanje informacija

 

Prvi i osnovni korak svake suradnje je upoznavanje. Nakon što pošalješ upit za izradu web stranice, analiziramo postojeću web stranicu te uviđamo prednosti i nedostatke. Stvaramo prvu sliku o tvom poslovanju, ono čime se ističeš i koja je svrha web stranice kojom se predstavljaš. Nakon toga pošaljemo ti kratki upitnik iz kojeg prikupljamo informacije koje su nam potrebne za kreiranje nove web stranice. Time saznajemo misiju, cilj, ciljnu publiku, glavnu konkurenciju tvoje branše i sve ostalo važno za tvoje poslovanje. Koliko kvalitetnih informacija dobijemo odmah na početku, toliko kvalitetno možemo stvoriti sliku i ući u problem koji rješavamo. Slično je i kod potpuno nove web stranice.

 

 

2. Korak: Struktura web stranice i kreiranje sadržaja

 

Temeljem prikupljenih informacija slažemo strukturu web stranice. Kako smo se u ovoj fazi  već upoznali s tvojom branšom, vrijeme je za strukturiranje. Pod strukturiranje spada kreiranje podstranica koje su najvažnije za tvoje poslovanje. Najčešće se pojavljuju podstranice Naslovnica, O nama, Kontakt, Blog  te ostale važne za tvoje poslovanje i branšu. Kada to napravimo šaljemo ti prijedlog i kada odobriš nastavljamo na sadržaj.

Sadržaj je ključ svake web stranice. Jasno je da svojom web stranicom trebaš korisniku pružiti relevantne informacije koje on pretražuje. Također, važno je i da mu se na Google tražilici ponudiš kao rješenje njegovog problema. Iza svega toga stoji kvalitetno i jasno napravljen sadržaj. Zato se stvaranje sadržaja stavlja već u 2. korak izrade web stranice. U suradnji s tobom, ažuriramo sadržaj s postojeće web stranice ili kreiramo potpuno novi. Naglašavamo ono što je najvažnije za prezentaciju poslovanja, ističemo relevantni sadržaj koji tvoja ciljna skupina pretražuje.

 

Izrada kvalitetne web stranice u 4 koraka

 

3. Korak:  Dizajn i programiranje web stranice

 

Krećemo s wireframeovima nakon izrađene i potvrđene strukture. Wirefremovi nam olakšavaju prikaz rasporeda sadržaja i ostalih elemenata na web stranici. Kada nam daš zeleno svjetlo i wireframeovi potvrđeni možemo započeti dizajn.

Dizajniranje web stranice uključuje stvaranje vizualnog identiteta, odabir boja pozadine i elemenata, stil fotografija, strukturiranje tekstualnog sadržaja i sve ostale stavke koje prezentiraju korisničko iskustvo (UX-user experience). Ovim se korakom približavamo stvarnom izgledu nove web stranice i dobivamo feeling da je “živa”.

Nakon što odradimo i odobrimo dizajn kreće programiranje. To je korak u kojem se dizajn u slikovitom obliku pretvara u dinamičku web stranicu. Kreira se i CMS. Nastupaju frontend i backend developeri. Za jednostavnije stranice rješenje je WordPress, koji je zaista pouzdan i intuitivan, a za one kompleksnije CMS se može “izraditi po mjeri”.

Zapamti da su dobro dizajnirane web stranice ogledalo tvojeg poslovanja.

 

 

4. Korak: Testiranje, postavljanje na internet i održavanje web stranice

 

Testiranje izrađenih web stranica odvija se neposredno prije završetka cijelokupnog procesa radi dorade i finaliziranja cijelokupne web stranice. Kada se web stranica postavi na internet i zaživi online, možemo zaključiti da je kreiranje web stranice gotovo.

Kvalitetna i responzivna web stranica ne samo što ostavlja prvi dojam o tebi, već i donosi prihod. Važno je da znaš da je održavanje stranice nakon izrade neophodno. Izraditi na novo web stranicu i ne održavati ju, uzalud je bačen novac. Zašto? Slikovito zamisli svoju web stranicu kao stablo kojem stalno rastu nove grane, a stare suše, mjenjaju se uvjeti i okolina. Tako je i s web stranicom, važno je održavati ju. Održavanjem poboljšavamo stabilnost i zaštitu od virusa i ostalih zloćudnih softvera, ažuriranje sustava, backup sadržaja i baza podataka, tema i pluginova.

 

 

3, 4, sad! Vrijeme je da svoje poslovanje prezentiraš u najboljem svjetlu! 

AUTHOR - Daria Mamić

Daria je vesela i pozitivna osoba, uvijek željna novih iskustava. Po završetku studija rodila se ljubav prema marketingu, osobito prema digitalnom svijetu. Voli upoznavati nove ljude, kulture i običaje pa često hvata prilike za nova putovanja.