Boje u oglašavanju - Skriveni pokretač potrošača - Radionica
radionica kreativnih ideja, dizajnerskih rješenja i modernih tržišnih komunikacija
izrada web stranica, web dizajn, grafički dizajn, logotip, izrada logotipa, oglašavanje, vizualni identitet, društvene mreže, facebook, twitter, instagram
11839
post-template-default,single,single-post,postid-11839,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog

Boje u oglašavanju

Moć boja u oglašavanju – Skriveni pokretač potrošača

  |   grafički dizajn

Vođeni motivom utjecaja boja u oglašavanju, odlučili smo potražiti najnovije vijesti o tome kako boje utječu na ponašanje potrošača pri dodiru s mnoštvo proizvoda i brendova.

Poznato je kako smo stvoreni kao vizualna bića pa tako postoji mnogo istraživanja o različitim marketinškim utjecajima na nas, poput utjecaja boja proizvoda i brendova na potrošače, odabira samog naziva, tipografije, zaštitnog znaka i logotipa. Dobar vizualni identitet predstavlja uspješnu sinergiju grafičkih elemenata s vrijednostima određene tvrtke po kojima želi biti primjećena u mnoštvu ostalih konkurenata. Svakodnevno mnogo različitih čimbenika direktno ili indirektno utječe na naše ponašanje. Zapravo i više nego što možeš zamisliti.

Od 5 ljudskih osjetila, vid ima najveću moć stoga je logično da moramo obratiti pozornost na vizualni aspekt proizvoda i pobrinuti se da marketinška kampanja stimulira upravno osjetilo vida. Nesvjesno, prilikom kupnje kad ugledaš određeni proizvod, već na račun boja možeš dodati vrijednost proizvodu. Odabirom boja, zajedno s ostalim aspektima vizualnog identiteta, tvrtke žele plasirati proizvod koji ćeš uočiti u mnoštvu drugih proizvoda. Ukoliko to uspiju, već si na pola puta od kupnje, zar ne?

Preferencije boja su subjektivne i ovise od pojedinca do pojedinca. Na primjer, uzmemo li u obzir omiljene boje kod muškaraca i žena možemo lakše razviti strategiju marketinškog djelovanja i povećati vjerojatnost da ćeš primijetiti i kupiti proizvode tog brenda. Jednostavno, koliko puta dok si u trgovini, za oko ti zapnu neke od boja koje se najčešće upotrebljavaju za pakiranje, kao i oznake u trgovini, odabrane kako bi privukle pozornost i potaknule na kupnju.

Boje u oglašavanjuMoć boja u oglašavanju

Boje izazivaju našu pozornost i omogućavaju nam lakše pamćenje proizvoda. Istraživanja su potvrdila da boje imaju do 90% utjecaja na odabir proizvoda. Zašto ne bi onda upoznali svaku boju zasebno?

Boje u oglašavanju

Naš mozak preferira prepoznatljive boje poznatih brendova unutar pojedinih industrija, što čini boju jednom od važnijih elemenata stvaranja identiteta samog brenda. Istraživanja su pokazala da kombinacija dviju ili više boja unutar logotipa/proizvoda brenda ima pozitivniji učinak na potrošače nego kada je proizvod ili logo brenda jednobojan. Na taj način slaganjem boja, tvrtke su u mogućnosti izazvati emocije kod potrošača prilikom njihovog susretanja s proizvodom.

Vrlo je važno kombinirati boje prema osobnosti tvrtke koju će one predstavljati nego prema stereotipnom kombiniraju boja. To bi značilo izaći iz zone “sigurnosti” i kombinirati boje koje na prvi doticaj nisu inače oku prihvatljive, kao npr. crvena i roza boja, ali se pravilnim doziranjem nijansi mogu uskladiti za pojedinu industriju i naglasiti karakter tvrtke. Treba biti biti oprezan i pomno istražiti za svaku tvrtku tko su njihovi potrošači i kako percipiraju proizvode i brendove slične njima jer jedna vrsta potrošača preferira kombinaciju boja sličnih nijansi, dok ima onih koji preferiraju vrlo kontrasne nijanse boja.

Različite boje i njihove nijanse različito utječu na potrošače pri kupnji različitih proizvoda. Važno je da svaka boja ili nijansa predstavlja karakter tvrtke koju zastupa. Stoga procesu odabira boja logotipa i općenito vizualnog identiteta treba posvetiti dosta vremena kako bi potrošačima poslali pravu poruku i privukli njihovu pažnju.

Shvatio/la si važnu ulogu boja, a nisi siguran/na kako napraviti pravu promjenu? Radioničari su tu za tebe, slobodno se javi za pomoć!

AUTHOR - Daria Mamić

Daria je vesela i pozitivna osoba, uvijek željna novih iskustava. Po završetku studija rodila se ljubav prema marketingu, osobito prema digitalnom svijetu. Voli upoznavati nove ljude, kulture i običaje pa često hvata prilike za nova putovanja.