Adrian Frutiger - vizionar i grafički dizajner tipografije - radionica
Sa svojih 87 godina ostavio je iza sebe više od 50 predivnih i vrhunski dizajniranih tipografija (fonts) koje se svakodnevno koriste diljem svijeta, poput Frutiger, Univers, Avenir i mnoge druge.
adrian frutiger, grafički dizajn, tipografija, fonts,
8339
post-template-default,single,single-post,postid-8339,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog

Adrian Frutiger – vizionar i grafički dizajner tipografije

  |   grafički dizajn

10. rujna 2015. g. preminuo je velikan grafičkog dizajna Adrian Frutiger te se stoga prisjećamo postignuća ovog svjetski poznatog švicarskog dizajnera specijaliziranog u izradi tipografije.
 

Sa svojih 87 godina ostavio je iza sebe više od 50 predivnih i vrhunski dizajniranih tipografija (fonts) koje se svakodnevno koriste diljem svijeta, poput Frutiger, Univers, Avenir i mnoge druge.
 

60.-ih godina prošlog stoljeća kada je oglašavanje doživjelo veliki uspon, Frutiger je osnovao svoj studio te je uspješno surađivao s tržišnim velikanima poput IBM, Air France i Swiss Post. Jedan je od nekoliko dizajnera koji je koristio vrući metal, fotografsku i digitalnu primjenu u izradi tipografije. U Švicarskoj je najpoznatiji po ASTRA-Frutiger tipografiji koja se koristi na prometnim znakovima, a ukoliko posjetimo Pariz, prometni znakovi ispisani njegovom tipografijom, na aerodromu i gradskom metrou, pomoći će nam u pronalasku željene destinacije.
 

Svi su barem jednom u životu otišli na pregled očiju, ali mnogi ne znaju da je abeceda pisana na ploči za raspoznavanje brojki i slova baš njegov originalan dizajn.
 

adrian_frutiger_fonts_tipografija
 

Njegova izrazita darovitost i umijeće u stvaranju nagrađeno je prestižnim nagradama poput Gutenburg Prize u Mainz-u, Medal of the Type Directors Club u New York, a postao je i cijenjeni član Europske Design Hall of Fame (Europska Dvorana Slavnih za dizajnere).
 

Napisao je mnoge knjige o svojem stvaralaštvu od kojih se posebno ističu “Znakovi i simboli”, “Razvoj zapadnog tipa”, “ Tipografija i geometrija osjećaja” i druge.
 

I zato se rado prisjećamo grafičkog dizajnera koji je svojim inspirativnim radom dao svoj doprinos napretku čovječanstva – Adrian Frutiger.
 

Bon voyage monsieur Frutiger! Gute Reise Herr Frutiger! Sretan put gospodine Frutiger!
 

AUTHOR - Nevena Vretenar

Nevena ima sve kanale digitalnog marketinga u malom prstu. Uživa u stvaranju sadržaja koji će privući pažnju, pobuditi emocije i potaknuti na akciju a njezina misao vodilja je: Always believe in the impossible.