4 Trenda u digitalnom marketingu u 2019. godini - radionica
radionica kreativnih ideja, dizajnerskih rješenja i modernih tržišnih komunikacija
izrada web stranica, web dizajn, grafički dizajn, logotip, izrada logotipa, oglašavanje, vizualni identitet, društvene mreže, facebook, twitter, instagram
12274
post-template-default,single,single-post,postid-12274,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog

4 trenda u digitalnom marketingu

4 Trenda u digitalnom marketingu u 2019. godini

  |   digitalni marketing, društvene mreže, online oglašavanje

Na što trebamo usmjeriti pažnju u 2019. godini u svijetu digitalnog marketinga?

 

Već je kraj prvog mjeseca, a marketinški plan ti nije riješen? Ne brini, na pravom si mjestu u pravo vrijeme!

 

2019. godina donosi neke već najavljene promjene, no od ove godine morat ćeš ih malo više istražiti i pripremiti teren kako bi ciljna skupina kojoj se obraćaš, nikad jednostavnije i lakše došla do traženih informacija o tvojem proizvodu ili usluzi. 

 

Da ne duljimo previše, u nastavku donosimo 4 trenda koji će ove godine obuhvatiti cijeli svijet!

 

1. Glasovno pretraživanje

 

Glasovno pretraživanje je jedan od trendova koji su se pokrenuli u 2018. godini i vidimo da su korisnici to jako dobro prihvatili te se trend i dalje širi u novoj godini. Korisnici su u tome prepoznali tehnologiju koja im olakšava živote, od pretraživanja do pronalaska informacija koje ih zanimaju dok se voze u autu ili nešto usput rade. Kako se pripremiti, kako započeti glasovno pretraživanje na mojoj web stranici? Razmisli o razlikama između tekstualnog i glasovnog pretraživanja sadržaja svoje web stranice. Što bi to korisnici mogli upitati umjesto utipkati. S druge strane, napiši par blogova  i opisa proizvoda u takvom tonu kako bi stvorili sadržaj koji će se uskladiti s glasovnim pretraživanjem.

 

2. Virtualne i proširene stvarnosti

 

Virtualne i proširene stvarnosti (Virtual and Augmented Realities) nekada su bile pojam za video igre. No, netko se domišljat sjetio i primijenio tu tehnologiju u svijet digitalnog marketinga. Kao dodatna mogućnost za korištenje, omogućava korištenje tehnologije kako bi poboljšali korisničko iskustvo i približili potrošače brendovima. Jedan svima poznati brend, IKEA, iskoristio je ovaj trend i stvorio mogućnost stvaranja kuhinja u virtualnoj stvarnosti. Tako potrošači od kuće, s kauča mogu sami posložiti elemente i tehniku te sami sebi predočiti kako bi to izgledalo u njihovom prostoru, također i kolika bi im okvirno izašla cijena. Korisnici su to do sad jako dobro prihvatili, a danas gotovo da nema tko se nije bar malo poigrao.

 

Kreni od toga, treba li tvoja ciljna skupina prije same kupnje isprobati proizvod ili uslugu koju nudiš na tržištu. Ulaganje u web ili mobilnu aplikaciju koja podržava VR, ako ima potrebe za njom, može uvelike olakšati život i tebi i tvojim korisnicima. Zar ne?

 

3. Alati za umjetnu inteligenciju kao što su Siri i Alexa

 

Nije važno koju od ove dvije smatraš prijateljicom, ali sigurno da bez jedne u budućnosti više nećeš moći. Osim što su programirane za pružanje izvrsne korisničke usluge, korisnicima omogućavaju brže i lakše pronalaženje i naručivanje proizvoda. Proizvođači softvera diljem svijeta potrošit će većinu 2019. godine kako bi Siri i Alexa bile inteligentnije i personaliziranije. 

 

Što to za tebe i tvoj brend znači? Stvaranjem pametne takozvane “Al-powered” aplikacije olakšavaš si direktan put prema idealnom kupcu. S obzirom na velika ulaganja i poboljšanje ovog trenda, s vremenom se omogućava povećanje učinkovitosti poslovanja i olakšanje povezivanja s ciljnom skupinom.

 

4. Video Marketing

 

Već dobro poznati video marketing i dalje će se nastaviti kao najpopularniji trend u današnje vrijeme. Brojni brendovi i tvrtke koji nude različite proizvode i usluge iz različitih branši, koriste se ovim načinom već neko vrijeme. Razmišljajući kao potrošači, kada pretražujemo proizvod ili uslugu koju imamo potrebu kupiti, jasnije percipiramo kako bi ih mogli koristiti kada pregledamo video o njima umjesto da čitamo opise proizvoda ili recenzije. Naravno, specifikacije proizvoda pregledamo, ali puno veći utjecaj na nas ima kada pregledamo video u kojem ćemo dobiti dojam kako se i za što najbolje koristi taj proizvod. Brendovi ulažu mnogo kako bi potencijalnim kupcima što više približili proizvode i usluge, tako da se pazi na svaki detalj od samog okruženja do osoba koje u videu prezentiraju proizvod. Također, važno je da prezentacija proizvoda ili usluge ne bude usredotočena na proizvod već na onog tko koristi. Razmisli na koji način iskoristiti ovaj super trend za poboljšanje vlastitog brenda jer rezultati koji dolaze ovim načinom promidžbe su nevjerojatni!

 

Promišljaš li je li tvoja marketinška strategija zastarjela? Onda vrlo vjerojatno i je. Digitalni svijet brzo napreduje, uvijek nudi nove trendove i rješenja i zaista je važno biti u toku i pratiti ih. Ako ti zatreba pomoć, naš broj i mail imaš, a za svaki slučaj ako nemaš: https://www.radionica.hr/kontakt/

 

Sad za ozbiljno kreni planirati jer 2019. je već uzela maha! 😀

 

AUTHOR - Daria Mamić

Daria je vesela i pozitivna osoba, uvijek željna novih iskustava. Po završetku studija rodila se ljubav prema marketingu, osobito prema digitalnom svijetu. Voli upoznavati nove ljude, kulture i običaje pa često hvata prilike za nova putovanja.