Zašto je idealno mjesto za sakriti leš druga stranica Google-a? - radionica
radionica kreativnih ideja, dizajnerskih rješenja i modernih tržišnih komunikacija
izrada web stranica, web dizajn, grafički dizajn, logotip, izrada logotipa, oglašavanje, vizualni identitet, društvene mreže, facebook, twitter, instagram
12548
post-template-default,single,single-post,postid-12548,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog

seo optimizacija

Zašto je idealno mjesto za sakriti leš druga stranica Google-a?

  |   SEO

Ako ste ikada bili u situaciji da angažirate marketinšku agenciju za pomoć oko prepoznatljivosti vašeg brenda, sigurno su vam trubili nešto o važnosti SEO-a. SEO ovo, SEO ono… Što znači kratica SEO, zašto je bitan u poslovanju, koji su trendovi koje morate pratiti vezani uz SEO i zašto je leš najbolje sakriti na drugu stranicu Google rezultata pretraživanja pročitajte u nastavku našeg novog bloga.

 

Što je SEO?

Pa krenimo od početka. Once upon a time… Šala mala. 😀

SEO (Search Engine Optimization) je kratica za optimizaciju web stranice za tražilice. Ili ako ćemo laički pojasniti, to je u biti razlog zašto se nečija web stranica prikazuje pri vrhu rezultata pretraživanja na tažilicama poput Google-a. SEO optimizacija predstavlja skup aktivnosti i tehnika koji optimiziraju sadržaj web stranice.

Svima je u interesu biti što bliže vrhu prve strane pretraživanja Google-a. Zašto? Istraživanja pokazuju da čak 75% korisnika neće otvoriti drugu stranicu Google rezultata pretraživanja već će radije promijeniti ključnu riječ svog pretraživanja. Sad znate i odgovor na pitanje iz naslova. Zato kaj ga tamo nebu niko našel, no! Tko još otvara drugu stranicu na Google-u??

 

 

SEO tehnike

Brojne su tehnike kojima se može poboljšati SEO, a time i rang vaše web stranice na Google-u. Neke od tih tehnika su poželjne i preporučene, a zbog nekih vam stranica može biti privremeno ili trajno zabranjena. To su tehnike bijelog (ove dobre) i crnog šešira (one loše). A budući da nikad ništa nije samo crno-bijelo, tu su i tehnike sivog šešira (za njih ćete morati na ispovijed). Pa recimo nešto više o ovim tehnikama.

 

 

Tehnike bijelog šešira

Ove tehnike koncentrirane su na ljude, a ne na tražilice. One ne uključuju obmanu. Iako ovim tehnikama duže treba za implementaciju, dugoročno daju bolje rezultate. Ovim tehnikama korisnicima se pruža relevantan i zanimljiv sadržaj koji je identičan onome što vide tražilice.

 

Tehnike crnog šešira

Tehnike crnog šešira daju brze rezultate, ali postoji rizik ako budu otkrivene da vam stranica bude zabranjena. Fokusirane su isključivo na tražilice i rangiranje stranice, a ne na korisnika. Ovim tehnikama prikazuje se različit sadržaj tražilicama od onog koji se prikazuje korisnicima. To se postiže korištenjem nevidljivih HTML elemenata, skrivenim tekstom, gomilanjem ključnih riječi i slično.

 

Tehnike sivog šešira

Ove tehnike, kao i prethodne, usmjerene su na rangiranje a ne na korisnika. Stranica vam neće biti zabranjena, ali nisu baš pretjerano moralne. Tu spada kupovanje starih domena koje su bile visoko rangirane i lijepljenje linkova na vašu web stranicu. 

 

Što je “must have” kada je optimizacija za tražilice u pitanju

 

Optimizacija za mobilne uređaje – jednostavno “must have”, bez toga u današnje vrijeme ne ide. SEO neoptimiziran za smarthphone umanjuje konverzije.

 

Optimizacija društvenih mreža – Obavezno! Ako radite odličan posao na društvenim mrežama, automatski će vas i Google bolje rangirati. Stoga ne čekajte časa ako želite doprijeti do više korisnika.

 

Optimizacija sadržaja – Sadržaj koji stvarate i unosite na svoj web mora biti relevantan, kvalitetan i jedinstven kako bi bio zanimljiv publici. Ne tražilicama. Naime, tražilice nadogradnjama svojih algoritama i korištenjem napredne umjetne inteligencije iz dana u dan sve su sličnije ljudima.

 

Glasovna optimizacija – koristite ključne riječi koje bi korisnici pretraživali glasovnim putem, ne samo tipkovnicom.

 

Kontekst sadržaja – koristite i sinonime svojih ključnih riječi. Tražilice su svakog dana sve pametnije pa prikazuju sadržaj za kojeg misle da korisnik traži iako nije “ispravno” napisao ključnu riječ.

 

SEO je vrlo kompleksan i nije jedina stvar o kojoj ovisi rangiranje stranice. No usavršavanjem programskog koda, kvalitetnim dizajnom i optimizacijom imate velike šanse doći na vrh rezultata pretraživanja. Nužno je biti u korak s promjenama algoritama pretraživača i svakodnevno istraživati i pratiti novosti. Ako vam je u tome potrebna pomoć stručnjaka – obratite se Radioničarima. 🙂

 

AUTHOR - Ivana iz Radionice